Kantoor Nixxes - gaming industrie
OntwerpRealisatie

Top van de Nederlandse gaming industrie

Jaar

2020

Cliënt

Nixxes

Diensten

Ontwerp + Realisatie

Overzicht

Als je het hebt over de top van de internationale gaming industrie dan kan je niet om het Utrechtse Nixxes heen. Het Nederlandse computerspel bedrijf is gespecialiseerd in het portretteren van spellen, zodat de bekende titels Tomb Raider en Deus Ex. Met de groei die het bedrijf de afgelopen twintig jaar heeft doorgemaakt werd er een zoektocht gestart naar de best passende kantoorruimte. Voor nu en voor de toekomst.

Kantoor Nixxes - advies en ontwerp

Adviseur en 
ontwerper

Om een toekomstbestendige beslissing te nemen werden wij ingeschakeld als adviseur en ontwerper. In de zoektocht naar de best passende locatie hebben we voor verschillende objecten de (on-)mogelijkheden in kaart gebracht. De keuze is uiteindelijk gevallen op zesde verdieping in het WTC Utrecht. In één van de meest duurzame WTC’s ter wereld vindt je nu de verbindende ruimte van Nixxes, welke BREAAM gecertificeerd is en een hele duidelijke knipoog heeft naar de gaming industrie.

Kantoor Nixxes - verbouwen of verhuizen

De uitdaging: verbouwen of verhuizen?

Veranderende omstandigheden zorgden voor een keuze. Uitbreiden op de bestaande locatie of verhuizen naar een nieuwe. Omwille van de kosten en tijd leek uitbreiden op de bestaande locatie de meest voor de hand liggende keuze. Maar door middel van het maken van verschillende testfits konden wij aantonen dat in de bestaande locatie juist onvoldoende mogelijkheden waren voor de toekomstige groei en visie doorvoering van Nixxes. Na een uitgebreide selectie is de keuze uiteindelijk gevallen om te verhuizen naar WTC Utrecht.

“We hadden  kunnen uitbreiden op de plek waar we zaten, maar dan zouden er hele onpraktische hoeken en eilanden ontstaan. Mirato ziet dat soort dingen”.

JURJEN KATSMANCEO
Kantoor Nixxes - locatie WTC Utrecht
Locatie

WTC Utrecht

1200

m2 oppervlakte

BREAAM

Certificering

61

Vaste werkplekken

Kantoor Nixxes - Breaam well building

Voldoen aan 
certificering

Huurders van het WTC Utrecht zijn gebonden aan de BREAAM WELL Building Standard eis. Het belang van een duurzaam en gezond gebouw. Om aan die eis te voldoen was de grote uitdaging voor Nixxes de zware IT infrastructuur. Nixxes gebruikt namelijk drie maal de warmte uitstoot dan een vergelijkbare grootte organisatie.

In samenwerking met de klimaatinstallateur hebben we verschillende berekeningen gemaakt voor een optimale last verdeling. Bijvoorbeeld door de computers buiten het werkterrein te plaatsen, maar dit had negatieve gevolgen op de prestatie. Om tot de juiste warmtelast per m2 te komen en alles nog optimaal te laten functioneren betekende dat er meer oppervlakte per werkplek benodigd was. Met als gevolg een toekomst bestendige huurovereenstemming van 1.200m2.

Kantoor Nixxes - bouw
Kantoor Nixxes - ontwerp
Kantoor Nixxes - concept

Het concept

Samen met de technische eisen vanuit BREAAM certificering vormen een grondige analyse van de identiteit, cultuur, werknemers en organisatie doelstellingen het fundament van het interieurconcept. Waarbij wij een concept hebben gecreëerd waarbij je het gevoel hebt dat je een game binnenstapt en direct merkt dat je op een plek bent waar creativiteit ontstaat. Met een sociaal hart, veel groen en omsloten door comfortabele vaste werkplekken voor elk individu.

Kantoor Nixxes - sociale hart

Het resultaat

Het sociale hart vormt de kern van het ontwerp. Het is het gebied voor verbinding. Om elkaar te ontmoeten en elkaar te inspireren. De grote bar, gemaakt van roestrood stalen binten, neemt hierbij een prominente plek in. Samen met de hergebruikte houten gymzaal vloer, geperforeerd staal en de wandvullende visuals maakt deze ruimte de verbinding met de gamewereld.

De kern is de ruimte om de dag goed te starten of op de vrijdagmiddag juist los te komen van het werk. Daarnaast zorgt het sociale hart letterlijk voor beweging. Het is de enige plek om koffie of water te halen. En je weet wat ze zeggen en het is tevens waar. De koffieplek is een ruimte waar creativiteit en verbinding ontstaat. Daarom neem dit sociale hart ongeveer 25% van de totale oppervlakte in beslag. Het is van grote waarde voor Nixxes.

Kantoor Nixxes - vaste en stilte plekken

Vaste en stilte 
plekken

Een grote IT infrastructuur. Minimaal drie beeldschermen. Een koptelefoon om te bellen tussen verschillende tijdszones. Werknemers die allemaal in hun eigen “bubble” zitten. Voor deze specialisten is een eigen werkplek een must. Met de comfort en autonomie om hun werkplek compleet eigen te maken en te personaliseren. Voor prestatie. Voor plezier.

Wanneer het nodig is kan iedereen zich terugtrekken in één van de stilte plekken. Deze plekken zijn volledig voorzien van akoestisch noppen materiaal uit de muziekindustrie. Alles in deze ruimte is erop gericht om medewerkers geconcentreerd te kunnen laten werken. Maar ook in deze ruimte is het concept doorgevoerd. Zo zijn er beschrijfbare wanden en klimrekken met planken. Voor een persoonlijke touch.

Kantoor Nixxes - interieurontwerp
Kantoor Nixxes - groene verbinding

De groene 
verbinding

Rust is een welkome tegenhanger van de schermtijden die deze specialisten maken. Daarom hebben alle werkplekken zicht op groen. Naast de luchtzuiverende werking van planten zorgt het ook voor een plezierig  gevoel van rust. Daarom is groen de natuurlijke verbinder van de werkplekken en het sociale hart.

Wil je meer weten over dit project of heb je zelf een project waar we je mee verder kunnen helpen? Gewoon een kopje koffie drinken om kennis te maken kan natuurlijk ook. Ton helpt je graag verder!

Ton
TonBusiness development manager