Ronald MC Donald Huis LUMC
Ontwerp

De daktuin: plek waar gezinnen met een ziek kind even samen kunnen zijn.

Jaar

2019

Cliënt

Ronald McDonald Huis - LUMC Leiden

Diensten

Interieur ontwerp

Overzicht

De daktuin is een grote speelruimte, waar patiënten van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, hun broertjes, zusjes en vriendjes even kunnen vergeten dat ze ziek zijn en doen wat alle kinderen het liefste doen: spelen. Onder begeleiding van hun ouders kunnen ze fietsen, klimmen, knutselen of zelfs buiten spelen.

Ontwerp speelruimte Ronald McDonald huis
230m2

Omvang

47

speelelementen

1

Boom

Certificering

veiligheid voor speeltuinen

‘Een gedurfd en verrassend ontwerp dat verder ging dan ‘alleen’ het inrichten van een ruimte.  Het traject was pittig, maar we nu een prachtige nieuwe Daktuin’

Margrietta ZwaanManagement Ronald McDonald
Speelruimte ziekenhuis LUMC Leiden
Ronald McDonald huis - centrale boom

Uitgangspunten

Op basis van ervaring en onderzoek formuleerde het Ronald McDonald Huis een aantal uitgangspunten waaraan de nieuwe daktuin moest voldoen. De belangrijkste hiervan waren: spelen (leeftijd 0 tot 18 jaar), ontmoeten en ontspannen. Een plek waar kinderen hun ziekte even kunnen vergeten.

Daktuin LUMC - Interieurontwerp

Concept

De daktuin is een begrip binnen de Ronald McDonald organisatie. Mirato heeft in een pitch laten zien dat als je goed naar een tuin kijkt, deze alle ingrediënten bevat waar kinderen en hun ouders behoefte aan hebben om even te kunnen ontspannen en de ziekte te vergeten. 

Het concept is gebaseerd op 3 pijlers: SpeelsheidGeborgenheid en Wijsheid die samenkomen in een ‘Alice in Wonderland’-achtige wereld. Het ontwerp kent bijna alleen maar ronde vormen, waardoor de ruimte een vriendelijk en dynamisch karakter heeft. Een contrast met het strakke en klinische ziekenhuis. Zo biedt het kinderen de mogelijkheid om even helemaal te ontsnappen binnen een ziekenhuisomgeving. De basis is tijdloos, rustig en de speelsheid wordt ingebracht door de vormen en het losse speelgoed.

Ronald MC Donald LUMC Leiden

Opvallende elementen

De daktuin is ingericht met verschillende hoeken waar voor alle bezoekers iets te vinden is. De kinderen kunnen de sporen op de vloer volgen en zo de mogelijkheden van de daktuin ontdekken. Er is een heerlijke chillplek voor pubers, een klim- en klauterhoek voor de kleintjes en een babyspeelplek. De eyecatcher in het interieur is een grote boom met daarboven een lichtkoepel. Deze benadrukt het concept daktuin en verbindt de wereld binnen het ziekenhuis met die daarbuiten.

Ontwerp + realisatie daktuin

Samenwerking

Het traject van het eerste idee tot en met de realisatie van het ontwerp is een groot succes dankzij een intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen: het LUMC, Ronald McDonald Huis, vrijwilligers, bezoekers en alle leveranciers.

Ronald MC Donald LUMC Leiden ontwerp

Wil je meer weten over dit project of heb je zelf een project waar we je mee verder kunnen helpen? Gewoon een kopje koffie drinken om kennis te maken kan natuurlijk ook. Ton helpt je graag verder!

Ton
TonBusiness development manager